Tävla i Friidrott

Tävla i friidrott

Tävlingsmomentet är en lika naturlig som självklar del av friidrott. Barn och ungdomar tävlar ofta i lag till en början för att sedan börja tävla individuellt när dom blir äldre. Det viktigaste är kärleken till sporten och atleternas personliga utveckling – resultaten kommer till en början bara i andrahand. Det är omöjligt att avgöra friidrottares framtida förmåga och talang innan 16-17 års ålder.

Både friidrottens historia och vetenskaplig forskning pekar på att det inte går att avgöra vilka barn och ungdomar som kommer bli framgångsrika i sin idrott innan dom fyller 16-17 år. Just därför är den personliga utvecklingen det enda som betyder något dom första åren. Tränare uppmanas uppmuntra barn och ungdomar att träna och tävla i olika grenar för att utvecklas som friidrottare.

Om du vill tävla i friidrott är det viktigt att du tar det steg för steg. Det bästa är att börja tävla på klubb- och distriktsnivå. Där tävlar du ofta i lag istället för att tävla individuellt. När du får mer erfarenhet och blir äldre kan du börja tävla på regionnivå. Rekommendationen brukar vara att barn i 8-12 års åldern tävlar inom distriktet medan ungdomar som är 13-14 kan tävla inom regionen.

Den gradvisa utvecklingen gynnar utvecklingen hos barn och ungdomar. Dels för att dom alltid har något att längta till men också för att variation ger dom en bra grund att stå på. Genom att fokusera på lärande och utveckling istället för resultat har man som tränare möjlighet att motverka nervositet och ångest – även om viss nervositet ofta är bra – och det främjar atleters utveckling.

Man talar ofta om huruvida barn och ungdomar ska tävla eller inte tävla. Det är självklart att tävlingsmomentet ska finnas kvar – det gäller bara att hitta en bra balans mellan personlig utveckling och tävling. För när man tävlar mot andra utmanar man sina gränser, vilket är avgörande för friidrottare som vill utvecklas. Som tränare har man att ansvar att hitta den här balansen.